Vertaislainaamisesta piristystä omaan talouteen?Voiko vertaislainaaminen tuoda piristystä omaan talouteen? Voitko todellakin saada sijoituksillesi jopa 24% tuoton? Monet vertaislainaa tarjoavista yrityksistä puhuvat, että vertaislainaaminen kannattaa sillä siitä voi parhaimmassa tapauksessa saada piristystä omaan talouteen.

Tämä voi olla tosissaan mahdollista, mutta ennen kuin sijoitat omat henkilökohtaiset varasi ja lainaat ne tuikituntemattomalle henkilölle, on hyvä tiedostaa riskit ja perusteet vertaislainaamisesta. Vertaamo.fi kertaa perusteet siitä mitä on vertaislainaaminen, mitkä ovat yleisimmät riskit ja kuinka erilaisia sijoittamismahdollisuuksia on.

MITÄ ON VERTAISLAINA JA VERTAISLAINAAMINEN?

Vertaislaina, ryhmälaina, joukkolaina, ihmisten välinen laina… nimiä on monia. Vertaislainaa ja vertaislainaamista tarjoavat yritykset ja näiden nettisivut ovat kuin netin taloudellisia matchmakereita. Yksittäisille henkilöille – jotka sijoittavat omaa rahaansa – pyritään löytämään tuoton toivossa mahdollisimman hyvä ja kelvollinen pari joka lainaa nämä rahat sekä maksaa ne korkojen kera takaisin.

Vertaislainan tapauksissa, kun pankin välimies on poistettu välistä lainaamisessa, niin myös korko lainaajalle on hieman alhaisempi. Samalla myös sijoitustuotto voi olla myös parempi yksityiselle henkilölle, joka sijoittaa omat rahansa vertaislainaamiseen.

Lainaajat jotka hakevat itselleen vertaislainaa valitaan tarkkojen luottotietojen ja turvallisuusriskien seulonnan lävitse. Todellisuudessa siis omien sijoittamiensa rahojen perässä ei tarvitse itse henkilökohtaisesti olla juoksemassa samalla tavalla, jos lainasit rahat tuttavillesi. Aina kannattaa vertaislainaamiseen ryhtyessään lähteä pienin askelin ja sijoittaa alkuun pienempiä summia. Tämä syystä, että vertaislainayritykset voivat toimia hyvinkin eri tavalla toisiinsa nähden.

Vertaislaina voi kuulostaa alkuun vain omien rahojensa säästämiseltä, mutta todellisuudessa kysy on kuitenkin puhtaasti sijoittamisesta. Kuten kaikissa muissakin sijoittamisen muodoissa niin myös vertaislainaamisessa on omat riskinsä.

MITKÄ VERTAISLAINAAMISEN RISKIT SITTEN OVAT?

Vertaislainaamisen riskit kannattaa ja pitää tiedostaa. Vertaislainaaminen ei yksinkertaisuudessaan ole sopiva lainamuoto kaikille sijoittajille. Vaikkakin vertaislaina sijoitusmuotona on toiminut monille muille, niin sijoitustuotosta ei ole takuuta. Yleisin riski yksinkertaisuudessaan on se, että et saa tuottoa sijoituksillesi.

Monilla eri vertaislainasivustoilla on tiedostettu riskit erikseen omalla tavallaan. Tämä on sinänsä hyvä, mutta kannattaa kuitenkin aina olla varuillaan ja käydä tarkkaan läpi eri vaihtoehdot vertaislainaamiseen ennen kuin tekee ensimmäisen sijoituksensa.

Samoin on hyvä tiedostaa vertaislainaa tarjoavien sivustojen omien riskien lisäksi seuraavat yleisimmät vertaislainaamisen riskit.

1. Vertaislainaaminen on suojattua

Kannattaa muistaa, että vertaislainaa hakevat ja itse vertaislainaamista harjoittavat yksityishenkilöt ovat entistä paremmin suojattuja nykypäivänä.

Jokaisen vertaislainasivuston on esitettävä selkeästi kaikki vertaislainaamiseen liittyvä informaatio sivustollaan, olla rehellisiä vertaislainan riskeistä ja tarjota suunnitelma siitä, jos jokin menee pieleen vertaislainaamisessa.

2. Ole kärsivällinen ja älä sijoita kaikkea sekä suuria summia kerralla vertaislainaan

Sijoituksillesi ei tule korkoa vasta kun summa on lainattu eteenpäin ja korot maksettu. Muutaman tuhannen euron sijoitus voidaan lainata melko pian, mutta kymmenien tuhansien eurojen sijoitus voi seistä paikallaan monia viikkoa.

Aloita ja ota siis pienin askelin sijoitusten kanssa. On olemassa omia niksejä nopeuttaa sijoitusten tuottoa, mutta tällöin tuotot ovat yleensä paljon alhaisempia.

3. Vertaislainaamisen sijoituksesi tuotolle ei ole takuuta

Säästäessäsi pankkiin rahaa saat lähes aina jotakin korkoa rahallesi. Vertaislainaamisessa taas ei ole täyttä vakuutta siitä, että henkilö joka lainaa rahasi on kykenevä maksamaan summan takaisin ja vielä korkojen kera. Kyse on kuitenkin loppupeleissä ihmisten välisestä lainasta.

4. Jos vertaislainayrityksen taival loppuu, niin kuka on kerää vertaislainat?

Teknisesti ottaen vertaislainat ovat sinun ja toisen henkilön välillä, joten jos vertaislainayrityksen taival loppuu, niin sinulle kuuluu maksaa takaisin sijoittamasi rahat. On vaikeaa uskoa, että tämä sujuisi kuitenkaan täysin niin mallikkaasti.

5. Tuntemattomalta tuntemattomalle

Vielä ei ole kuultu kotimaassa tarinoita katastrofaalisen epäonnistuneista sijoittamisista vertaislainaamisen parissa, mutta muutamia esimerkkejä on kuitenkin jo ilmaantunut ulkomailla.

Muistetaan kuitenkin vielä, että kyseessä on laina ihmiseltä ihmiselle, tuntemattomalta tuntemattomalle. Vertaislainaaminen on lainamuotona vielä melko nuori, joka hakee vielä omaa muotoaan.

VERTAISLAINAAMINEN SUOMESSA

Suomessa vertaislainoja tarjoavat Fixura, Lainaaja.fi ja Fellow Finance.

Onko sinulla kokemusta vertaislainoista, lainaajana tai sijoittajana? Kuinka kaikki sujui, oletko tyytyväinen? Kerro siitä meille jättämällä arvostelu Fixurasta, Lainaaja.fi:sta tai Fellow Financesta.

Lähde: Moneysavingexpert.com

JAA:

Facebooktwittergoogle_plus

Lue seuraavaksi: 5 tekijää jotka vaikuttavat asuntolainan suuruuteen

Vertaamo.fi on Taloutesi Korjaamo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *