Salasanojen hallinta – Vertaa salasanojen hallintaohjelmat

SALASANOJEN HALLINTA – LÖYDÄ ITSELLESI SOPIVIN SALASANOJEN HALLINTAOHJELMA

Salasanojen hallintaohjelma on tietokoneohjelma, jonka avulla voit tallentaa ja hallita salasanoja turvallisesti yhdellä paikalla. Näin voit välttää salasanojen unohtamisen ja välttää käyttämästä samoja salasanoja useissa eri palveluissa.

Salasanojen hallintaohjelmat toimivat yleensä siten, että luot itsellesi yhden master-salasanan, jolla pääset käsiksi ohjelmaan. Sen jälkeen voit lisätä ohjelmaan kaikki tarvitsemasi salasanat ja tallentaa ne turvallisesti yhdellä paikalla. Ohjelma tallentaa salasanat salattuna, joten ne ovat turvassa ulkopuolisilta. Salasanojen hallintaohjelmien avulla voit myös luoda turvallisia salasanoja automaattisesti ja vaihtaa ne säännöllisesti. Monet ohjelmat tarjoavat myös muistutuksia salasanojen vaihtamisesta ja tarjoavat lisäturvaa esimerkiksi kaksoiskirjautumisen avulla.

Salasanojen hallintaohjelmat tarjoavat useita etuja, jotka tekevät niiden käytöstä hyödyllistä:

Ne helpottavat salasanojen hallintaa: Salasanojen hallintaohjelma tallentaa kaikki tarvitsemasi salasanat yhdellä paikalla, joten sinun ei tarvitse muistaa niitä erikseen. Ohjelma myös muistuttaa sinua vaihtamaan salasanoja säännöllisesti, jotta ne pysyvät turvassa.

Ne tarjoavat lisäturvaa: Monet salasanojen hallintaohjelmat tarjoavat lisäturvaa kaksoiskirjautumisen avulla. Tämä tarkoittaa, että tarvitset jonkin toisen laitteen, kuten esimerkiksi älypuhelimen, jotta pääset käsiksi ohjelmaan. Näin salasanojen hallintaohjelma tarjoaa lisäturvaa salasanojesi suojaamiseen.

Ne tarjoavat helppokäyttöisyyttä: Salasanojen hallintaohjelmat ovat yleensä helppokäyttöisiä ja niitä on mukava käyttää. Ohjelmat tarjoavat usein myös selkeän käyttöliittymän ja ne ovat yleensä helppo asentaa tietokoneelle tai mobiililaitteelle.

Ne tarjoavat laajan yhteensopivuuden: Salasanojen hallintaohjelmat ovat yleensä yhteensopivia useiden eri selainten ja laitteiden kanssa, joten voit käyttää niitä helposti eri laitteilla.

SALASANOJEN HALLINTAOHJELMAT OVAT TULLEET TÄRKEÄMMÄKSI VUOSI VUODELTA

Erilaisten verkkopalveluiden käytön lisääntyessä salasanojen hallinta on tullut vuosi vuodelta tärkeämmäksi. Helpoimpia keinoja hallita lisääntyvää määrää vaikeasti muistettavia salasanoja on salasanojen hallintaohjelma, joka pitää kaikkien palveluiden salasanat yhden salasanan takana. Tällaiset salasanasovellukset ovat yleistyneet samassa tahdissa tarpeen kanssa. Salasanaohjelmia on paljon erilaisia sekä yksityis- että yrityskäyttöön. Viimeisimpänä ovat yleistyneet puhelimiin asennettavat sanasanojen hallintaohjelmat, jotka toimivat pelkästään puhelimessa. Niihin voidaan tallettaa myös muiden, selaimella käytettävien palveluiden salasanoja, mutta niiden syöttäminen pitää tehdä käsin. Puhelimella käytettäviin palveluihin salasanojen syöttäminen onnistuu yleensä automaattisesti.

Helpoimmillaan tietyn salasanan hallinta tiettyyn verkkopalveluun onnistuu suoraan selaimessa. Tämä toimii hyvin, jos käytetään aina samaa tietokonetta ja selainta palveluiden käyttöön. Jos tietokone on perheenjäsenten yhteiskäytössä, eli salasanojen hallinta selaimella ole enää järkevää, vaan tarvitaan erillinen salasanojen hallintaohjelma. Usein tällaiset salasanojen hallintaohjelmat toimivat myös salasanaohjelmina tai salasanasovelluksina, joilla voi myös luoda eri palveluihin turvallisia salasanoja.

Pilvipalveluna toimivat salasanojen hallintaohjelmat ovat yleensä kaikkein monipuolisimpia. Niillä voidaan hoitaa salasanojen hallinta kaikilla käytössä olevilla laitteilla, puhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla. Tällaisiin salasanojen hallintaohjelmiin saa usein maksullisia lisäominaisuuksia, joko kertamaksulla tai pienellä kuukausimaksulla.

Salasanojen hallintaohjelmassa on yleensä yksi pääsalasana, jolla salasanasovellus avataan. Tämän jälkeen kaikki salasanat ovat käytettävissä. Pääsalasanan valintaan kannattaa käyttää aikaa, jotta se on tarpeeksi vahva, mutta myös helposti muistettavissa. Erilaisia salasanalauseita pidetään tällä hetkellä parhaimpina vaihtoehtoina. Salasanalause tarkoittaa käyttäjän helposti muistamaa lausetta, jota käytetään salasanana. Tällainen lause on yleensä helpompi muistaa, kuin yksittäinen erikoismerkkejä ja numeroita sisältävä salasana.

Saman salasanan käyttäminen useassa palvelussa on tietoturvan kannalta erittäin huono idea. Vaikka oman salasanan saisikin säilytettyä turvallisesti ainoastaan omassa mielessä, eivät kaikki palvelut, joissa tätä salasanaa käytetään, pysty samaan. Erilaisista tietomurroista saa lukea lehdistä lähes päivittäin. Jos oma salasana jonkin tällaisen tietomurron kautta päätyy vääriin käsiin, riittää salasanan vaihtaminen tuohon kyseiseen palveluun, jos sama salasana ei ole käytössä muualla.

Tässä tilanteessa tarvitaan salasanojen hallintaa ja apuun tulevat erilaiset salasanojen hallintaohjelmat. Jotta salasanojen hallintaohjelman pääsalasana pysyy turvassa, käyttävät monet salasanojen hallintaohjelmat kaksivaiheista tunnistusta, jolloin omat salasanat ovat suojassa myös siinä tapauksessa, että pääsalasana joutuu vääriin käsiin. Salasanojen hallintaohjelmaa ei ulkopuolinen pääse silloin käyttämään pelkällä salasanalla, vaan tarvitaan myös tekstiviestivahvistus tai jokin vahvan tunnistamisen muoto.

PARAS SALASANAOHJELMA

Salasanojen hallinnan tarpeen lisääntyessä yhä useampi on saman kysymyksen ääressä; Mikä on paras salasanaohjelma ja millä perusteella sen voi valita. Kuten mainittu, salasanojen hallintaohjelmia on paljon erilaisia, vaikka pääperiaate on sama, salasanojen hallinta.

Salasanojen hallintaohjelmien kaksi tärkeintä päätyyppiä määräytyvät salasanojen tallennuspaikan mukaan. Salasanat voidaan tallentaa paikallisesti puhelimeen tai tietokoneelle, tai ne voivat olla tallennettuna pilvipalveluun, jolloin ne ovat käytössä useammalla laitteella synkronoidusti. Salasanojen hallintaohjelma, joka toimii pilvipalveluna, on yleensä paras vaihtoehto, jos käytössä on useampi laite, joilla salasanasuojattuja palveluita käytetään.

Parasta salasanaohjelmaa valitessa tulee myös huomioida salasanojen hallintaohjelman mahdollinen hinta. Salasanojen hallinnan selaimessa hoitava henkilö saa salasanojen hallintaohjelmansa ilmaiseksi, mutta ominaisuudet saattavat olla rajalliset. Maksullisen salasanojen hallintaohjelman ominaisuudet ovat usein huippuluokkaa, mutta se ei välttämättä tarkoita, että kyseinen salasanaohjelma olisi itselle paras.

Paras salasanaohjelma löytyy usein ominaisuuksien ja hinnan kompromissina. Ominaisuuksista, joita ei itse tarvitse, ei kannata maksaa, ainakaan paljoa. Onneksi valikoima on niin laaja, että jokaiselle löytyy omia tarpeita ja maksuhalukkuutta vastaava salasanojen hallintaohjelma. Salasanojen hallinta on nykyaikana niin tärkeää, että siihen kannattaa panostaa, myös taloudellisesti. Palkintona on mielenrauha siitä, että henkilökohtaiset salasanat ovat turvassa.