Asunnon välityspalkkio
Rekisteröidy välityspalkkion vertailuun ilmaiseksi
Palvelu | Hinta | Alue | Rekisteröidy |
---|---|---|---|
![]() Asuntojen myynti.fi | Ilmainen | Koko Suomi | KLIKKAA TÄSTÄ |
![]() Neliö hinta.fi | Ilmainen | Koko Suomi | KLIKKAA TÄSTÄ |
MIKÄ ON VÄLITYSPALKKIO ASUNNONVÄLITYKSESSÄ?
Välityspalkkio on yksinkertaisuudessaan komissio. Asuntovälityksessä kyseinen komissio on laillisen kiinteistövälitysyrityksen toimeksiannon perusteella annettua sekä perittyä välityspalkkiota. Välityspalkkioon liittyvät yleensä aina asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen kaupat. Kiinteistövälitysliikkeelle sovitun komission eli välityspalkkion maksaa asuntokohteen omistava taho, jos kiinteistökauppa on onnistunut.
Välityspalkkiota on olemassa myös toista, erilaista muotoa jota kutsutaan ostotoimeksiannoksi. Tämän kaltaisessa välityspalkkiossa maksuperusteena on uuden ostettava kiinteistökohteen löytäminen. Välityspalkkiot ovat perinteisesti hinnoiteltu prosentuaalisesti eli joko kohteen velattomasta myyntihinnasta tai kokonaisesta myyntihinnasta. Jälkimmäisen kohteen kohdalla välityspalkkiota ei välttämättä peritä kohteen velkaosuudesta.
Välityspalkkio maksetaan yleensä kiinteistön kaupanteon yhteydessä. Välityspalkkiota markkinoidessa pitää myös muistaa ilmoittaa maksetaanko asunnon välityspalkkio velattomasta tai velallisesta myyntihinnasta. Välityspalkkio voidaan vain periä useimmiten myyjältä, joka on tehty tästä pätevän sopimuksen. Perijänä oleva kiinteistönvälitysyritys täytyy myös olla laillisesti pätevä.
Asunnon välityspalkkio nähdään maksuna, jonka asunnon omistaja tai haltija maksaa asuntoa välittävälle yritykselle tai yksityishenkilölle asunnon myynnistä tai vuokraamisesta. Välityspalkkio peritään yleensä asunnon myyntihinnasta tai vuokrahinnasta prosentuaalisena osuutena. Välityspalkkioiden suuruus vaihtelee eri välittäjien ja alueiden välillä, ja se voi olla esimerkiksi 3-5 % myyntihinnasta tai kuukausivuokrasta. Asunnon välityspalkkioon sisältyy yleensä välittäjän tarjoamat palvelut, kuten asunnon markkinointi, asiakkaiden kanssa käyntien järjestäminen ja asunnon myynti- tai vuokrasopimuksen tekeminen.
VÄLITYSPALKKIO JA SEN VERTAAMINEN ASUNTOKAUPASSA KANNATTAA
Välityspalkkio on maksettava aina toimeksiantajan puolesta kun asuntokauppaa käydään. Välityspalkkion maksaa loppupeleissä joko asunnon ostaja tai myyjä. Välityspalkkion suuruudella ei ole merkitystä, koska kulujen jälkeiseen summaan kannattaa aina kiinnittää eniten huomiota myyjän puolelta. Toimeksiantosopimus välityspalkkiota varten asuntokaupassa on sähköisesti tai kirjallisesti. Yksittäinen sopimus välityspalkkion kohdalla voi olla voimassa korkeintaan neljä kuukautta kerrallaan.
Asunnon välityspalkkiot eli kiinteistövälityspalkkio ovat provisio, jonka kiinteistövälittäjät veloittavat asunnon myynnistä ja sen määrä koostuu monesta eri seikasta. Välityspalkkiot riippuvat paljon kiinteistövälitysfirmasta, osa edullisimmista veloittaa vain yhden prosentin asunnon myyntihinnasta, kalleimmat taas 4-5 prosenttia. Prosenttimäärä ei kuulosta suurelta näin aluksi, mutta kun kyseessä on esimerkiksi satojen tuhansien eurojen hintainen omakotitalo, muutaman prosentin heitosta puhutaan jo useista tuhansista euroista.
Asuntojen välityspalkkioiden vertailu kannattaa lähes poikkeuksetta aina. Välityspalkkioiden vertailu ei välttämättä ole tarpeen harvoissa tapauksissa, kun kyseessä on jo kokenut asunnonmyyjä sekä sopusuhtaiset hinnat tarjoava luotettava kontakti. Muissa tapauksissa välityspalkkioiden vertailu kannattaa aina, sillä myyjä voi säästää palkkioiden maksussa useita tuhansia euroja sekä runsaasti aikaa. Ja tietysti nämä säästetyt eurot on aina parempi käyttää vaikkapa uuden asunnon remontointiin tai sisustamiseen!
Monien kiinteistövälitysfirmojen hinnoissa ja palvelun tasossa voi olla suuriakin eroja. Suuri palkkioprosentti ei aina takaa tehokasta palvelua, joten myyjän tulee aina olla erittäin tarkka välitysfirman valinnassa. Myöskään edullinen välityspalkkio ei aina ole paras vaihtoehto, sillä välitysfirman mahtipontiset lupaukset eivät välttämättä toteudu, oli kyseessä miten houkutteleva tarjous tahansa. Kuten monessakin muussakin tapauksessa, kallein ei aina ole paras, mutta halvin ei myöskään ole aina huonoin. Mikäli mahdollista, ennen välitysfirman palkkaamista, myyjän tulisi ottaa mukaansa asiaa tunteva sukulainen tai läheinen, joka auttaa varsinkin ensikertalaista välttämään mahdolliset sudenkuopat asuntokaupoissa.
VÄLITYSPALKKIOVERTAILU – LÖYDÄ
ITSELLESI HALVIN VÄLITYSPALKKIO
Välityspalkkioiden hintoja voi nykyään vertailla myös netissä. Monet eri palvelut tarjoavat valmiiksi koottuja taulukoita välityspalkkioiden vertailuun ympäri Suomea usealta eri välitysfirmalta. Parhaassa mahdollisessa tapauksessa edullisemn välityspalkkion löytäminen on helppoa ja vaivatonta. Ennen vertailun aloittamista on kuitenkin tärkeää varmistaa, että hintataulukko on oikealta vuodelta, sillä suurin osa välitysfirmoista päivittää hintansa lähes joka vuosi. Täten välityspalkkioiden vertailu vuodelle 2020 ei mene täysin hukkaan. Käytännössä nämä hintataulukot eivät kuitenkaan määrää välityspalkkion lopullista hintaa, sillä asunnon myyjä voi aina sopia välityspalkkion suoraan välittäjän kanssa. Palkkioprosentti riippuu esimerkiksi talon koosta, sijainnista, kunnosta ja myös ajasta, jossa välittäjä arvioi myyvänsä talon. Mitä pidemmän ajan talon myyminen ottaa, sitä suuremmaksi palkkio yleensä kasvaa. Toisinaan siis suuremman palkkioprosentin tarjoava tehokas ja taitava kiinteistövälittäjä saattaa tulla loppujen lopuksi edullisemmaksi, kuin tehoton ja edullisempi kiinteistövälitysfirma. Edullisin välityspalkkio on siis mahdollista saada ja löytää. Vertailu ja neuvottelut useiden välitysfirmojen kanssa lopulta takaavat sen, että myyjä saa asunnostaan mahdollisimman hyvän hinnan.
Omaa asuntoaan myydessä ei ole aina oikeaa tai väärää tapaa. Asuntoaan myydessä kannattaa kuitenkin aina pyrkiä käyttämään kiinteistövälittäjien palveluita. Ihmiset valitsevatkin useimmiten alan ammattilaisen tekemään myyntityön, koska esimerkiksi asunnon myynnin kohdalla samalla haaveena on tottakai myös edullisin välityspalkkio. Välityspalkkiovertailu kannattaa aina, jotta ei tule yllätyksiä ja voit saada hyvinkin säästöjä välityspalkkioiden kohdalla.
VERTAA ASUNNON VÄLITYSPALKKIO NIIN SÄÄSTÄT SELVÄÄ RAHAA
Kiinteistövälittäjän värvääminen mukaan asuntovälitykseen ja lopullisiin asuntokauppoihin on kannattavaa jos epäilet omia kykyjäsi saada asunnostasi markkinoiden mukainen hinta tai paperityöt pelottava. Asunnon välitys voi olla vaivalloista hommaa itsenäisesti, joten hyvä kiinteistövälittäjä voi säästää hermoja, huolia sekä vaivaa. Asuntojen välityksessä välityspalkkioiden vertaaminen kuitenkin kannattaa, koska voit säästää selvää rahaa.
Kiinteistövälittäjien tarjoamassa palvelussa sekä itse asunnon myynnissä voi yleensä olla muita merkittäviä eroja. Tarkista ja varmista aina että missä ilmoitus asunnostasi on sekä miten usein asuntonäytöt pidetään. Henkilö joka kuulostaa ja vaikuttaa hyvältä asunnonvälittäjältä voi luvata todella hyvää asuntokauppaa ja edullista välityspalkkiota, mutta joskus ostajaa ei vain näy.
Vertaa ja kilpailuta asunnon välityspalkkiot sekä kiinteistövälittäjäyritykset, sillä voit säästää selvää rahaa. Kaikkea ei tarvitse aina tehdä paperitöistä lähtien yksin vaan voi saada asunnollesi hyvän kilpailukykyisen hinnan sekä samalla halvan välityspalkkion, kun ensin vertaat välityspalkkiot.
VÄLITYSPALKKIOSSA VOIT VÄLTTÄÄ VÄLITTÄJÄN PROVISIOPALKAT
Välityspalkkoiden kohdalla kannattaa aina kuitenkin olla tarkkana välittäjien provisiopalkoissa. Vaikkakin kiinteitä välitypalkkoita käytetään enemmän kuin aikaisemmin, niin yleensä myös välittäjät toimivat useimmiten provisiopalkalla. Provisiopalkka asunnon välityksestä on yleensä muutaman prosentin verran asunnon lopullisesta myyntihinnasta. Kiinteistökaupan kohdalla kiinteä provisiopalkka eli välityspalkkio on kannattavampaa. Tämä ei kuitenkaan ei kannusta asuntovälityksessä monesti kiinteistövälittäjää tekemään hyviä asuntokauppoja. Kannattaa aina ensisijaisesti kilpailuttaa sekä vertailla välityspalkkio asuntovälityksessä ennen kuin tekee lopullisen päätöksen asunnon myymisestä.
Netistä löytyy oivallisia hintavertailuja kuten Asuntojenmyynti.fi voi säästää selvää rahaa, joka on täysin ilmainen. Palvelun kautta voit vertailla kiinteistövälitysyritysten ilmoittamia hintoja. Välityspalkkion vertailu on aina ajan tasalla. Vertailua välityspalkkoiden kohdalla päivitetään jokaisena arkipäivänä läpi vuoden. Aina ennen kuin tulet tekemään lopullista päätöstä asuntokaupasta tai kun olet kutsumassa kiinteistövälittäjää paikalle kannattaa vilkaista kyseistä palvelua oman asuinalueen kohdalta. Voit säästää parhaassa tapauksessa välityspalkkioissa jopa tuhansia euroja.
ASUNTOJENHINNAT.FI VÄLITYSPALKKIOVERTAILU
Asuntojenhinnat.fi välityspalkkiovertailun avulla löydät alueesi kiinteistönvälittäjät ja voit vertailla helposti heidän välityspalkkioita. Vertaile välittäjät ja säästä. Kutsu sopivimmat välittäjät kylään ja kilpailuta. Kolme syytä kilpailuttaa.
- Aikasäästö. Aika on jokaiselle tärkeää ja tarpeisiin sopivien välittäjien etsintä voi olla todella hankalaa. Asuntojenhinnat.fi avulla saat yhdellä lomakkeella useampia tarjouksia asuntosi välityksestä. Saat itse valita sopivammat jatkokeskusteluun. Kuluttajaviranomaisen suositus on, että asuntoon on hyvä pyytää arviokäynnille välittäjä vähintään 2-3 välitysliikkeestä.
- Kilpailukykyinen tarjous. Kysyessäsi tarjousta yhdeltä kiinteistönvälitystoimistolta, et saa parasta hintaa. Kilpailutus tuo lähes aina listahintoja paremman tarjouksen ja tietoa asuntosi myynnistä jo ennen välittäjän käyntiä.
- Sinulle sopiva kiinteistövälittäjä. Asunnon myyminen on kotitalouden isoimpia kauppoja ja on tärkeää saada oikea välittäjä hoitamaan myynti. Asuntojenhinnat.fi löytää parhaat välittäjät alueeltasi ja valitset itse niiden joukosta sopivimman.
Rekisteröidy välityspalkkion vertailuun ilmaiseksi
MISTÄ ASUNNON VÄLITYSPALKKIO KOOSTUU?
Asunto- ja kiinteistökaupan välityspalkkio koostuu useasta asiasta. Esimerkiksi Kiinteistömaailman välityspalkkio ovh on 4,96 % (sis. alv) + asiakirja- markkinointikulut. Vähimmäispalkkio on alkaen 3000 € (tarkastettu kiinteistomaailma.fi 5.3.2021).
Asunnon myyntiä ja sopivaa välittäjää etsiessä, kannattaa kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin.
TAUSTATYÖ JA ASUNNON HINTA-ARVIO
Ennen saapumista arviokäynnille kohteeseen, on kiinteistövälittäjä selvittänyt asunnon, alueen ja mahdollisen talonyhtiön taustat. Taustatyö toimii välityspalkkion määrittämisen perustana. Taustoihin kuuluu myös alueen toteutuneisiin kauppahintoihin sekä tilastoihin perehtyminen. Usein välittäjä käy myös puhelimessa tarkemmat tiedot läpi asiakkaan kanssa.
VÄLITTÄJÄN ARVIOKÄYNTI JA ASUNNON VÄLITYSPALKKION NEUVOTTELEMINEN
Ensimmäinen tapaaminen asiakkaan ja välittäjän kesken on usein ilmainen arviokäynti myyntikohteessa. Arvio ja keskustelut käydään myyntiin tulevassa kohteessa. Välityspalkkiosta puhuminen ja neuvottelu käydään myös tällä kohtaamisella. Välittäjä selvittää arviokäynnillä myös tulisiko kohteelle tehdä remontti tai stailaus ennen myynnin aloittamista. Usein pintaremontti vaikuttaa positiivisesti asunnon myynnistä saatavaan hintaan.
ASUNNON ASIAKIRJOIHIN PEREHTYMINEN
Välittäjä ottaa selvää asunnon ja yhtiön dokumenteista ennen myyntiprosessin aloittamista. Asiakkaan on usein hyvä selvittää välittäjää varten nämä tiedot jo ennen arviokäyntiä. Lähes poikkeuksetta kuitenkin kiinteistönvälittäjä osaa auttaa oikeiden asiakirjojen hankkimisessa. Välittäjän velvollisuuksia on kohteen myyjän haastattelu, yleinen katselmus kohteessa ja dokumenttien & selvitysten kerääminen. Välityspalkkion muodostumiseen vaikuttaa suuresti asunnon tiedot. Välityspalkkio koostuu välittäjän määrällisesti tekemästä työstä. Myytävän kohteen tiedoilla ja kunnolla on huomattava vaikutus myyntiaikaan ja työmäärään.
Asunto-osakkeen tärkeitä asiakirjoja myynnissä:
- Isännöitsijäntodistus
- Energiatodistus
- Yhtiöjärjestys
- Viimeinen tilinpäätös sis. tuloslaskelma, tase ja toimintakertomus
- Talousarvio
- Taloyhtiön tulevat remontit ja kustannusarviot
- Pohjapiirros
- Asunto-osakkeen asiakirjat ja selvitykset
- PTS tai vastaava kuntoa koskeva selvitys
- Kaavoitustiedot
- Selvitys osakkeiden mahdollisesta panttauksesta
- Vuokrasopimus kohteen ollessa vuokrattuna
- Muut sopimukset
VÄLITYSTARJOUS JA TOIMEKSIANTOSOPIMUS
Myyntikohteen tarpeellisten tietojen selvittyä, pystyy välittä kertomaan asunnon hinta-arvion sekä välityspalkkion suuruuden. Tiedot löytyvät välitystarjouksesta ja toimeksiantosopimuksesta. Välityspalkkion määrä muodostuu sen mukaan, mitä palveluita sopimus sisältää ja kuinka vaikeaksi välittäjä katsoo asunnon myynnin koituvan. Tarjoukseen voi sisältyä arvio myyntiajasta ja alueellinen markkina-analyysi. Toimeksiantosopimus tehdään kirjallisesti tai sähköisesti. Sähköinen sopimus voidaan allekirjoittaa esimerkiksi pankkitunnuksilla. Toimeksiantosopimus voi olla voimassa enintään neljä kuukautta kerrallaan. Sopimusten allekirjoituksen jälkeen alkaa asunnon myyminen.
ASUNNON VALOKUVAAMINEN JA MYYNTI-ILMOITUKSEN JULKAISEMINEN
Kiinteistönvälittäjän tehtäviä ovat lähes poikkeuksetta myyntiesitteen laatiminen, pohjakuvan tuottaminen, asunnon valokuvaaminen sekä myyntitekstien tekeminen. Joskus käytetään ammattivalokuvaajia. Näissä löytyy eroja eri kiinteistövälittäjien välillä. Osa panostaa myynti-ilmoituksen laatuun ja osa taas muihin seikkoihin. Myyntiteksteissä on myös eroja ja joskus näihin kiinteistövälitystoimistot käyttävät ulkopuolista apua. Välityspalkkion suuruuteen voi vaikuttaa tähän työvaiheeseen käytetty aika. Huolella laadittu esite ja materiaalit voivat mahdollistaa paremman myyntihinnan asunnosta.
ASUNNON MARKKINOINTI ERI KANAVISSA
Käytetyimmät kanavat myyntikohteen markkinoinnissa ovat Oikotie.fi ja Etuovi.com. Usein ilmoitusmaksut sisältyvät välityspalkkioon ja välittäjä voi tehdä lisämarkkinointia palveluissa, lisäten ilmoituksen näkyvyyttä. Myyntikohteen markkinointi määrittää välityspalkkion määrää. Parhaan myyntihinnan saadakseen on välittäjän tunnettava markkinoinnin erilaiset keinot myös digitaalisissa kanavissa. Google, Facebook ja Instagram voivat olla lisämaksullisia palveluita välityspalkkion päälle. Sisustus- ja stailauspalvelut ja markkinointivideot kustantavat lisää. Kaikki ovat neuvoteltavissa toimeksiantosopimuksen yhteydessä. Tietyillä alueilla perinteisemmät myyntikanavat eli paikallis- ja kaupunginosalehdet ovat edelleen hyvä keino tavoittaa potentiaalinen kohderyhmä. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä kertoo eri markkinointikanavista ja tarjoaa näitä myös lisämaksusta. Kohteen lopullinen kauppahinta on tärkein seikka, ei välityspalkkion määrä.
ASUNTONÄYTÖT OVAT OSA MYYNTIÄ
Asunnon myynnissä on mahdollista järjestää yksityisiä näyttöjä ja yleisiä näyttöjä. Asunnon ensinäyttö on tärkeä. Ensinäyttö tulee järjestää muutaman päivän sisällä asuntoilmoituksen julkaisun jälkeen. Näin selvitetään kuinka suuri joukko kiinnostuneita ostajia markkinoilla on. Tämän jälkeen yleisnäyttöjä järjestään sopivissa määrin ja pidetään mielessä kiinnostuneet henkilöt. Kiinnostuneille kannattaa järjestää yksityisnäyttöjä. Kiinteistönvälittäjä pitää usein aktiivisesti yhteyttä kiinnostuneisiin ostajaehdokkaisiin myös asuntonäyttöjen jälkeen. Tarkoitus on hankkia yksi tai useampia ostotarjouksia ja mahdollisesti hinta nousee kun kohteesta on kilpailua.
OSTOTARJOUKSET JA MYYNTINEUVOTTELUT
Ostajan ilmaantuessa välittäjä vastaanottaa ostotarjouksen. Kiinnostuneita ostajia voi olla useampia ja alkaa tarjouskilpailu myytävästä kohteesta. Välittäjän tehtäviin kuuluu tarjousmenettelyn ohjaaminen ja hoitaminen molemmille osapuolille. Kirjalliseen ostotarjoukseen määritellään usein käsiraha. Tällä halutaan varmistaa asunnonostajan sitoutuminen kauppaan. Kiinteistönvälittäjien ammattitaito punnitaan usein kaupanteon tässä vaiheessa. Tämä vaihe voi näkyä positiivisesti kauppahinnan määrässä kun prosessi hoidetaan mallikkaasti.
ASUNTOKAUPAT, ASUNNON VÄLITYSPALKKION MAKSAMINEN JA JÄLKITYÖT
Asunnosta tehdään kaupat kun ostotarjous on hyväksytty. Yleensä kaupat järjestetään kohteen ostajan pankissa. Välittäjä huolehtii kauppaan kuuluvien asiakirjojen valmistelun kauppatilaisuutta varten. Tässä tilaisuudessa maksetaan myös sovittu välityspalkkio. Asunto-osakkeiden kauppa on mahdollista hoitaa myös sähköisesti. Kauppasopimus voidaan allekirjoittaa muuallakin kuin yhteisesti kaupantekotilaisuudessa. Digitaalinen asuntokauppa DIAS auttaa myyjän ja ostajan tilannetta kun pankista ei löydy riittävän nopeasti kaikille sopivia allekirjoitusaikoja.
Kiinteistönvälittäjä hoitaa usein myös asuntokaupan jälkeiset tehtävät ja pitää myyjän ja ostajan kärryillä kauppaan liittyvistä tapahtumista. Välittäjän vastuu asuntokaupassa on merkittävä. Laillistetut kiinteistönvälittäjät (LKV) ovat suorittaneet tutkinnon lainsäädännön ja Hyvän välitystavan osaamisesta. Tämä auttaa kiinteistönvälittäjää palvelemaan asiakkaitaan paremmin. Välittäjän tehtävä on valvoa loppukauppahinnan suorittaminen ja asuntokaupan maksuehtojen toteutuminen. Välittäjän velvollisuuksiin kuuluu myös huolehtia ilmoituksista isännöitsijälle ja varainsiirtoverojen ilmoittaminen verottajalle.
Palvelu | Hinta | Alue | Rekisteröidy |
---|---|---|---|
![]() Asuntojen myynti.fi | Ilmainen | Koko Suomi | KLIKKAA TÄSTÄ |
![]() Neliö hinta.fi | Ilmainen | Koko Suomi | KLIKKAA TÄSTÄ |