Asuntolaina – Mistä pankista asuntolainaa?

7.2.2024 | Teksti: Vertaamo.fi

Jaa kaverille

 

EDULLISIN JA PARAS ASUNTOLAINA 2024

Hae edullisin asuntolaina Etua.fi kilpailutuspalvelusta. Tee hakemus, vertaile tarjouksia ja valitse sinulle paras asuntolaina. Kun haet lainaa asuntoon, on asuntolainan kilpailuttaminen järkevin ja helpoin tapa kartoittaa mahdollisuutesi.

Asuntolainaa 10.000 - 500.000 €

Etua asuntolaina

  • Nopea ja ilmainen

  • Kilpailutus yhdellä hakemuksella

  • Et sitoudu mihinkään

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.


HAE ASUNTOLAINAA – PALJONKO ASUNTOLAINAA SAAN?

Isoin laina, jota haetaan kotitalouteen on väistämättä yleisesti asuntolaina. Paljonko asuntolainaa sitten saa? Tulotasojen ja luottotietojen ollessa kunnossa, niin asuntolainaa voi saada lähes kuka tahansa kymmenistä tuhansista aina satoihin tuhansiin. Luottotiedoissa ei pidä olla merkintöjä sekä lisäksi tulotason on oltava riittävän korkea, jotta asuntolainaa voi hakea. Tällöin myös isomman asuntolainan saaminen onnistuu helpommin ja unelmien koti on lähempänä toteutua todeksi. Aina ei ole välttämättä pakollista se, että asuntolainan hakijalla on vakituinen työ. Asuntolainan saamiseen voi vaikuttaa sekin, että todentaa tulojen olevan pääsääntöiset. Pienet velat luottomerkinnöissä eivät yleisesti ole esteenä ja asuntolaina on tällöinkin myös mahdollista saada. Asuntolainaa myöntävältä konttorilta kannattaa aina kuitenkin varmistaa se, että millä tavalla pääsääntöiset tulot sekä luottomerkkinnät mahdollisesti vaikuttavat asuntolainan myöntämiseen sekä saamiseen. Eri konttoreilla ja muilla tahoilla, jotka asuntolainaa myöntävät voi olla erilaisia käytäntöjä ja säännöksiä.

Asunnon välityspalkkio

MISTÄ PANKISTA ASUNTOLAINA – SELVITÄ SE ASUNTOLAINAN KILPAILUTUKSEN AVULLA

Mistä pankista asuntolaina? Kyselenkö kaikista pankeista erikseen ja varaan ajat lainaneuvotteluihin erikseen? Ei kuulosta kovinkaan nopealta ja helpolta tavalta hakea asuntolaina. Asuntolainan kilpailutus on fiksu tapa varmistaa, että saat parhaat mahdolliset lainaehdot ja säästät merkittävästi kuluissa. Kilpailuttaminen tarkoittaa, että vertailet eri pankkien ja lainanvälittäjien tarjoamia asuntolainaehdot ja valitset niistä itsellesi edullisimman vaihtoehdon. Tämä prosessi voi vaikuttaa monimutkaiselta, mutta se on usein vaivan arvoista.

Ensinnäkin, kilpailutuksen avulla voit löytää parhaan mahdollisen koron. Asuntolainan koron suuruus vaikuttaa suoraan siihen, kuinka paljon maksat lainastasi korkojen muodossa. Pienikin ero korossa voi merkitä suurta eroa loppusummassa, joten matalampi korko tarkoittaa merkittäviä säästöjä pitkällä aikavälillä.

Toiseksi, kilpailuttamalla asuntolainasi voit neuvotella paremmista lainaehdoista. Pankit ja muut lainanantajat kilpailevat asiakkaista, ja tämä kilpailu voi johtaa parempiin ehtoihin, kuten pienempiin lainanhoitokustannuksiin, lyhennysvapaisiin kuukausiin tai joustavampiin maksuehtoihin.

Kolmanneksi, kilpailutuksen avulla voit saada laajemman kuvan markkinatilanteesta. Eri pankkien ja lainanvälittäjien tarjoamat ehdot voivat vaihdella huomattavasti, ja kilpailutuksen avulla voit oppia enemmän markkinoiden nykytilanteesta ja parantaa omaa neuvotteluasemaasi.

Kilpailutusprosessi alkaa yleensä omien taloudellisten tietojesi kartoittamisella ja lainatarpeesi selvittämisellä. Tämän jälkeen voit ottaa yhteyttä eri pankkeihin ja lainanvälittäjiin saadaksesi lainatarjouksia. Vertaile saamiasi tarjouksia huolellisesti ja neuvottele rohkeasti paremmista ehdoista.

Lopuksi, muista, että asuntolainan kilpailutus on usein maksutonta eikä sido sinua mihinkään. Voit hakea tarjouksia useammasta paikasta ja valita lopulta sen vaihtoehdon, joka parhaiten vastaa tarpeitasi ja taloudellista tilannettasi. Kilpailuttamalla asuntolainasi voit varmistaa, että teet taloudellisesti viisaan päätöksen suuren investoinnin kohdalla. Asuntolainan kilpailuttaminen on ilmaista, eikä sidoa sinua mihinkään. Voit kilpailuttaa uudet ja nykyisen asuntolainasi. Hae lainaa asuntoon!

 

KILPAILUTA ASUNTOLAINASI

LAINAA ASUNTOON – ASUNTOLAINAN HAKIJAN MUISTILISTA

Varmista että luottotiedoissa ei ole merkintöjä
Tulotason on oltava riittävän korkea
Varmista asuntolainaa myöntävältä taholta, että miten tulot ja mahdolliset luottomerkinnät vaikuttavat asuntolainaan
Aloita lainaneuvottelut mahdollisimman ajoissa
Kartoita omat tulot ja menot kuukausitasolla
Tee asuntolainan hakemus netissä etukäteen
Valmistaudu lainaneuvotteluun huolella
Vertaile asuntolainoja – se kannattaa aina

ASUNTOLAINAN NEUVOTTELUT – MITEN HAEN ASUNTOLAINAA?

Asuntolainan lainaneuvottelut kannattaa aloittaa aina mahdollisimman ajoissa. Jos on myöhässä asuntolainan lainaneuvotteluissa niin unelmien koti voi mennä sattumalta ohi suun. Tähän kannattaa varautua, koska asuntolainan lainaneuvotteluissa sekä lainapääoman saamisessa voi tulla aina välillä jotain vaikeuksia. Asuntolainan myöntäjiltä saa aina täsmällisiä tietoja, joiden avulla voit kartoittaa sen että miten asuntolainaa voi hakea sekä minkä suuruista asuntolainaa voit saada loppupeleissä. Aina ennen asuntolainan hakemista ja saamista kannattaa pohtia, miettiä sekä arvioida tarkkaan omakohtaisesti miten paljon olet valmis maksamaan asuntolainaa takaisin lyhennyserissä asuntolainan myöntäjälle. Tarkemmat lyhennyserät voidaan aina laskea loppupeleissä yhdessä pankin tai muun lainan myöntäjän kanssa. Tällöin saadaan yhteisymmärrys siitä mikä on juuri sinulle paras tapa ja summa maksaa asuntolainaa takaisin lyhennyserissä. Asuntolainan saamiseen ja määrään vaikuttavat monenlaiset yleiset asiat kuten tulevaisuuden suunnitelmat, nykyinen elämäntilanne menot sekä tulot.

Miten loppupeleissä asuntolainan hakeminen aloitetaan? Asuntolainan neuvottelut saadaan yleisesti käyntiin ottamalla itse suoraan yhteyttä pankkiin tai muuhun lainaajaan. Alkuun kannattaa tutustua, mikä on paras tapa hakea asuntolainaa per lainaaja, mutta yleisesti täytetään sähköinen hakemus lainaajan tai pankin verkkosivuilla. Asuntolainan hakemuksen täyttäminen etukäteen verkossa sähköisesti edesauttaa ja nopeuttaa yleisesti asuntolainan hakuprosessia. Hakemus asuntolainasta tehdään yleensä suoraan lainaajan tai pankin omaan verkkopalveluun. Tämä helpottaa sekä selkeyttää asuntolainan prosessia, sekä miten paljon yleisesti asuntolainaa halutaan hakea. Asuntolainan lainaaja tai pankki ottaa yleensä yhteyttä omatoimisesti noin muutaman arkipäivän kuluessa. Tällöin asuntolainan hakemista sekä saamista saadaan edistettyä yhden askeleen eteenpäin.

Asuntolainan hakijan kannattaa aina kartoittaa ensisijaisesti omat tulonsa ja menonsa. Tällöin saadaan osviittaa siitä, että miten paljon asuntolainaa voi ja kannattaa hakea sekä miten paljon on valmis lyhentämään asuntolainaa kuukaudessa. Tämä kannattaa toteuttaa hyvissä ajoin ennen asuntolainan hakemista ja miettimistä ylipäänsä. Kyseiset kulut kannattaa käydä täsmentää ja kartoittaa ihan kuukausitasolla. Kuukausittaisiin asuntolainan lyhennyksiin on hyvä verrata esimerkiksi sitä, että kuinka paljon olet maksanut muun muassa vuokra-asunnosta vuokraa per kuukausi. Ennakkoon varmistaminen maksukyvystä antaa sinulle mielenrauhaa ja myös asuntolainan myöntäjälle lisävarmuutta. Tällöin molemmat osapuolet ovat tietoisia asuntolainan mahdollisesta takaisin maksukyvystä tietyn ajanjakson aikana. Yhteisymmärrys asuntolainan saajan ja myöntäjän välillä antaa myös mahdollista joustavuutta lainaneuvotteluihin.

Maksukyky asuntolainaa varten kartoitetaan lainaneuvotteluiden aikana. Asuntolainaa hakevan tämän hetkinen sekä tulevaisuuden tuomat mahdollisuudet muutokset otetaan huomioon aina lainaneuvotteluissa asuntolainan myöntäjän toimesta. Lainaa hakevan velanmaksukyky kokonaisuudessaan merkkaa ja antaa arvion siitä miten paljon asuntolainaa voi saada. Yksi mahdollisuus ja apu siihen, että asuntolainaa voi saada on pyytää takausta esimerkiksi omilta vanhemmilta. Joskus voi kuitenkin olla niin vaikka vakuudet tuntuvat olevan kunnossa, niin tämä ei varmista sitä jotta voi saada asuntolainaa. Kaiken kaikkiaan merkitsee se, että olet kunnollinen ja kykenevä maksamaan asuntolainan takaisin asuntolainan myöntäjälle määräaikaina tiettyinä lyhennyskuukausina. Asuntolainan korkoon vaikuttaa myös maksukyky asuntolainalle.

LAINAA ASUNTOON – VERTAA ASUNTOLAINOJA

Vertaa lainat aina aluksi, kuten myös asuntolainat. Asuntolaina kannattaa aina vertailuttaa sekä kilpailuttaa, jotta löydät sinulle sopivimman. Vaihtoehtoja on yllättävän paljon tarjolla myös asuntolainojen kohdalla, joten neuvomme on että vertaa asuntolainoja sillä se kannattaa. Säästöä asuntolainojen kilpailuttamisen sekä vertailun avulla voi tulla jopa satoja tai tuhansia euroja kun vertailet eri asuntolainojen kohdalla.

Mahdollista on että sama pankki tai muu lainaaja jossa olet ollut vuosia asiakkaana onkin yllättäen jäykkä sekä joustamaton asuntolainaa hakiessa. Tämän vuoksi kannattaa siis vertailla eri asuntolainoja. Voit parhaassa tapauksessa asettaa oman tutun pankkisi tai muun lainaajasi tilanteeseen jossa näiden on taivuttava asuntolainan myöntämisen kohdalla. Tähän tilanteeseen paras työkalu avuksi on asuntolainalaskuri.

LAINAA ASUNTOON – ASUNTOLAINA VOI OLLA TARPEEN MYÖS PERUSKORJAUKSISSA

Asuntolainaa ei välttämättä aina haeta vain asunnon ostoa varten, vaan sitä voi myös saada asunnon isoja peruskorjauksia varten. Poikkeuksena kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki omaan asuntoon kohdistuvat isommatkin peruskorjaukset joita varten asuntolainaa haetaan eivät välttämättä voi saada asuntolainan merkintää verotuksen takia.

Noin 80 prosenttia asuntolainan koroista on vähennyskelpoisia verotuksessa. Joissain tapauksissa myös peruskorjausta varten otettava ns. asuntolaina korkoineen voi kuitenkin olla vähennyskelpoista verotuksessa. Tämä on aina tapauskohtaista ja kannattaa varmistaa lainaajalta sekä verottajalta.

LAINAA ASUNTOON – REMONTTILAINAN LIITTÄMINEN ASUNTOLAINAAN

Asuntolainaa ottaessa tulee varmasti mietittyä samalla remonttilainan liittämistä asuntolainaan. Remonttilainan ottaminen asuntolainan yhteydessä on yleisesti ottaen järkevin vaihtoehto silloin kun kyseessä on uusi ja ensimmäinen asuntolaina. Korkojen kannalta remonttilaina tulee myös edulliseksi, jos se sidotaan heti asuntolainan yhteyteen. Tämä johtuu siitä, että asuntolainaan liitetty niin sanottu remonttilaina on tarkoitettu asuntolainalla ostettavan asunnon kunnostukseen.

Jos jälkikäteen tulee mieleen, että remonttilainan olisi voinut aiemmin liittää asuntolainaan niin tämä on mahdollista. Remonttilainan liittäminen asuntolainaan onnistuu niin sanotusti uutena asuntolainana. Pankit yleensä vaativat lainalle erityisehtoja ja remontin tulee olla asunnon rakenteita korjaava. Täten remonttilainaa ei voi jälkikäteen liittää asuntolainaan vain pintaremonttia varten.

ETUA-PALVELU KILPAILUTTAA ASUNTOLAINAN PUOLESTASI – HAE LAINAA ASUNTOON

Suomalainen asuntolainojen kilpailutuspalvelu Etua.fi tarjoaa helpotusta arkeen, kun kyseessä on asuntolaina ja asuntolainan hakeminen. Etua kilpailuttaa puolestasi asuntolainan täysin ilmaiseksi ja kivuttomasti aina aikaa, hermoja sekä rahaa säästäen. Palvelun avulla voit kilpailuttaa asuntolainan lisäksi nykyisen asuntolainasi marginaalin. Etua palvelu toimii seuraavalla tavalla:

Täytä yksi hakemus osoitteessa Etua, joka lähettää lähettää lainahakemuksen usealle eri pankille
2-7 työpäivän kuluessa vastaanotat pankeilta joko kutsun lainaneuvotteluihin tai voit jopa saada suoria lainatarjouksia
Saadessasi useampia lainatarjouksia vertaile asuntolainojen mahdollisuuksia eri pankeilta ja valitse näistä itsellesi sopivin

KILPAILUTA ASUNTOLAINASI

ASUNTOLAINA JA ASUNTOLAINAN KILPAILUTUS KYSYMYKSET

Mikä on asuntolaina?
Asuntolaina on laina, jonka avulla voit rahoittaa asunnon hankkimisen. Se on yleensä suuri summa, ja se maksetaan takaisin säännöllisinä lyhennyksinä tietyllä korkotasolla.

Miten asuntolaina toimii?
Otat lainan, jonka avulla voit ostaa asunnon. Lainaa maksetaan takaisin kuukausittain, sisältäen sekä pääoman lyhennyksen että korkokulut.

Mitä on asuntolainan korko?
Asuntolainan korko on se prosenttiosuus lainatusta summasta, jonka lainanottaja maksaa lisäkustannuksena pankille lainan käytöstä.

Miten asuntolainan kuukausierä lasketaan?
Kuukausierä koostuu pääoman lyhennyksestä ja korkokuluista. Lainan määrä, laina-aika ja korkotaso vaikuttavat kuukausierän suuruuteen.

Mikä on lainan korkokatto?
Korkokatto rajoittaa, kuinka suureksi lainan korko voi nousta tietyssä ajassa. Se antaa turvaa lainanottajalle, ettei korko nouse liian korkeaksi.

Mitä on lainan takaisinmaksuaika?
Lainan takaisinmaksuaika on aika, jonka kuluessa laina on tarkoitus maksaa kokonaan takaisin. Lyhyempi takaisinmaksuaika voi tarkoittaa suurempaa kuukausierää mutta vähemmän maksettavia korkoja.

Mikä on joustava laina-aika?
Joustava laina-aika mahdollistaa laina-ajan säätämisen elämäntilanteen muuttuessa, jotta voit sopeuttaa maksut kykyysi.

Miten asuntolainan kilpailuttaminen toimii?
Asuntolainan kilpailuttaminen tarkoittaa eri pankkien tarjousten vertailua saadaksesi parhaan mahdollisen lainaehtojen yhdistelmän.

Miksi asuntolainan kilpailuttaminen on tärkeää?
Kilpailuttamalla asuntolainasi voit säästää merkittävästi korkokuluissa ja saada paremmat lainaehdot.

Milloin on hyvä aika kilpailuttaa asuntolaina?
On hyvä kilpailuttaa asuntolaina erityisesti silloin, kun markkinakorot ovat matalalla ja oma taloudellinen tilanteesi on vakaa.

Voinko kilpailuttaa olemassa olevan asuntolainani?
Kyllä, voit kilpailuttaa myös olemassa olevan asuntolainasi saadaksesi paremmat ehdot.

Miten luottotiedot vaikuttavat asuntolainan kilpailuttamiseen?
Hyvät luottotiedot voivat auttaa sinua saamaan paremman koron ja lainaehdot kilpailutuksen yhteydessä.

Onko mahdollista saada asuntolaina ilman omaa rahaa?
Joissain tapauksissa voit saada asuntolainan ilman omaa rahaa, mutta omalla säästöosuudella on usein positiivinen vaikutus lainaehtoihin.

Mitä muita kuluja asuntolainaan voi liittyä?
Lisäksi korkokuluihin voi liittyä muita kuluja, kuten lainanhoitomaksuja ja vakuutuksia.

Kuinka usein voin kilpailuttaa asuntolainani?
Voit kilpailuttaa asuntolainasi aina, kun koet, että markkinatilanne tai henkilökohtainen taloudellinen tilanteesi voi tarjota parempia ehtoja.