Apua rahaongelmiin

RAHA LIITETÄÄN MENESTYKSEEN JA VAPAUTEEN

Vapaassa länsimaisessa yhteiskunnassamme kaikkien tulee itse päättää, mihin sekä miten rahansa käyttää. Voikin ajatella, että jokainen meistä on oman elämänsä talouspäällikkö. Tähän liittyy myös suuri vastuu tehdyistä valinnoista ja niiden seurauksista.

Raha on hyvin tunneperäinen asia ja siihen liitetään usein menestyminen, valta, vapaus, itsenäisyys, kateus, syyllisyys, turvallisuus ja mukavuus.

Mitkä ovat sinun tapasi, arvosi ja tavoitteesi säästämisessä ja kuluttamisessa, eivät päde ehkä ystäviisi, työtovereihisi tai perheenjäseniin. Usein raha aiheuttaa myös murhetta ja riitatilanteita. Kuluttamisesta, rahasta ja niihin liittyvistä arvovalinnoista on tärkeä keskustella oman lähipiirisi kanssa. On hyvä päivittää oman talouden näkymät ja arvot aika ajoin, koska sinun tulosi ja menosi vaihtelevat aina elämäntilanteesi mukaan.

MIKÄLI ET KYKENE MAKSAMAAN LASKUJASI

Jos sinulle on kertynyt lasku tai useampia, joita et pysty maksamaan, ota viipymättä yhteyttä laskun lähettäjään. Ilmoita heille tilanteesi sekä yritä sopia laskulle uusi maksupäivä. Useimmissa tapauksissa laskujen maksamiseen voit saada lisää maksuaikaa. Eräpäivän jälkeen laskun loppusumma kasvaa koko ajan, kunnes suoritat maksun. Jos et ole ilmoittanut ja sopinut laskun maksamisesta etkä myöskään ole maksanut laskua eräpäivään mennessä, joudut maksamaan viivästyskorkoa ja muistutus- ja perimiskulut.

LASKUN PERINTÄ

Jos et ole suorittanut laskunmaksua eräpäivään mennessä, sinulle postitetaan muistutuslasku. Kahden muistutuslaskun jälkeen velka voidaan siirtää perintätoimistolle. Tämä aiheuttaa sinulle lisäkuluja. Mikäli velan maksu ei onnistu perintätoimiston kautta sovitussa aikataulussa, maksua voidaan vaatia sinulta myös oikeusteitse.

MAKSUHÄIRIÖMERKINTÄ

Jos laskusi sekä velkasi jää maksamatta, voit saada maksuhäiriömerkinnän.

Maksuhäiriömerkinnän voi saada jos:
– sinulla on maksamaton lasku, mistä tuomioistuin on langettanut tuomion, missä se on määrännyt sinut maksamaan velan
– kulutusluoton viivästymisestä on yli 60 päivää ja jonka lainanmyöntäjä on ilmoittanut eteenpäin
– ulosotto on todennut sinut varattomaksi
– olet mukana velkajärjestelyssä

Maksuhäiriömerkintä tarkoittaa:
– menetät luottokorttisi. Saat säilyttää pankkikortin, jossa ei ole luotollista ominaisuutta
– luotonsaanti hankaloituu
– osamaksulla ostaminen ei ole mahdollista
– vuokra-asunnon saaminen vaikeutuu huomattavasti
– puhelinliittymistä- ja vakuutussopimuksista pyydetään ennakkovakuuksia tai -maksuja
– työn saaminen voi vaikeutua, mikäli työhön liittyy taloudellista vastuuta

Maksuhäiriömerkintä säilyy rekisterissä normaalisti 2–3 vuotta. Mikäli saat uuden maksuhäiriömerkinnän, pidentää se aikaa. Maksuhäiriömerkintä kestää poikkeuksetta aina kaksi vuotta, vaikka pystyisitkin suorittamaan velkasi ennen sitä.

ULOSOTTO

Jos jätät laskusi maksamatta, voidaan ne joissain tapauksissa ulosmitata suoraan tuloistasi, varallisuudestasi tai omaisuudestasi. Ulosottoon tarvitaan yleensä oikeuspäätös. Ulosotto voi tarkoittaa esim. sitä, että osa palkastasi jyvitetään suoraan velan lyhentämiseen tai että viranomainen realisoi omaisuuttasi, jotta voit maksaa velkaasi. Ennen omaisuutesi tai tulojesi ulosmittausta, sinulle yleensä suodaan mahdollisuus maksaa velkasi oma-aloitteisesti. Viranomaisen kanssa voit tehdä maksusuunnitelman, jotta velanmaksusi voisi tapahtua ilman tulojesi tai omaisuutesi ulosmittausta.

MISTÄ APUA RAHAONGELMIIN?

Yhdistelylainat
Voit yhdistää nykyiset kalliit kulutusluottosi, luottokorttisi ja osamaksusopimuksesi yhdeksi lainaksi. Tämän yhdistelymenettelyn avulla voit vähentää kuukausittaisia menojasi ja säästää silkkaa rahaa lainojen hoitokustannuksissa.

Harkitse lainojen yhdistämistä jos haluat
eroon pikavipeistä eli maksaa kerralla pois kalliita pikavippi- ja luottokorttivelkoja
– yhdistää pienempiä kulutusluottoja yhdeksi ja samaksi lainaksi
– pienentää tämänhetkisten lainojesi kuukausikustannuksia
– edesauttaa oman taloutesi hallittavuutta maksamalla pois ainoastaan yhtä lainaa

Lue lisää yhdistelylainoista täältä.

Saat myös apua rahavaikeuksissa tai velkojen hoidossa varaamalla ajan talous- ja velkaneuvojalta. Talous- ja velkaneuvoja löytyy omasta kunnastasi tai lähellä olevasta kunnasta. Löydät oman kotipaikkakuntasi talous- ja velkaneuvonnan yhteystiedot Kuluttajaviraston sivuilta tai ottamalla yhteyden kuntasi sosiaalitoimistoon.

Taloudellisesta kriisitilanteesta selviämiseen voit saada apua Takuu-Säätiöltä, joka auttaa selvittämään tilanteesi ja myöntää takauksia pankkilainoihin. Voit saada apua myös järjestämään velkasi uudelleen niin, että pois maksaminen on helpottuu. Voit soittaa Takuu-Säätiön maksuttomaan Velkalinja-neuvontapuhelimeen 0800 9 8009. Palvelu on avoinna arkisin klo 10 – 14. Velkalinja toimii myös verkossa. Jos tilanteesi on akuutti ja rahasi eivät riitä esim. ruokaan, voit olla yhteydessä myös oman seurakuntasi diakoniatyöhön.