5 tekijää jotka vaikuttavat asuntolainan suuruuteenKuinka suuren asuntolainan voi saada? Tämä on varmasti yleisin kysymys minkä kuulee asuntolainan hakijan suusta. Asuntolaina onkin yleisesti ottaen elämän suurimpia lainoja ja asuntolainoja kannattaa aina myös vertailla. Loppupeleissä asuntolainan suuruuteen on monia erilaisia syitä ja tekijöitä, jolloin asuntolainalaskuri voi olla suureksi avuksi tässä jo alkuvaiheessa.

Aina et voi kuitenkaan olla täysin varma siitä, että mitkä näistä tekijöistä ovat tärkeimpiä lainanantajan mielestä. Siksi listasimme yleisimmät tekijät jotka vaikuttavat asuntolainan suuruuteen ja asuntolainan saamiseen. Nämä viisi tekijää kannattaa pitää mielessä asuntolainaa haettaessa ja vertailtaessa asuntolainan myöntäjiä.

1. KOTITALOUDEN YHTEISET TULOT SEKÄ MUUT SAATAVAT

Ennen asuntolainan myöntämistä lainanantaja haluaa varmistua siitä, että minkä tasoista kuukausittaista rahatuloa saat työstäsi. Tämä tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että lainanmyöntäjä haluaa vain varmistua, jotta oletko kelvollinen maksamaan lainaa takaisin eli kuinka turvallista sinulle on lainata. Vakituisessa työsuhteessa olevilla on yleensä helpompaa saada asuntolainaa kuin itsenäisille yrittäjille. Maksuhistoriasi tarkastetaan myös ja jos sinulla on maksuhäiriömerkintöjä niin nämä vaikuttavat lainapäätökseen ja summaan, mutta eivät pääsääntöisesti ole esteenä lainan myöntämiselle.

Myös seuraavat tekijät vaikuttavat yleisesti asuntolainan saamiseen: muut olemassa olevat lainat, autolaina, luotot ja niin edelleen. Nämä voidaan yleensä ottaa myös huomioon asuntolainaa myönnettäessä. Hyvä nyrkkisääntö on se, että mitä vähemmän on muita menoja ja lainoja, sitä helpommin asuntolaina voidaan myöntää.

Jos asuntoa ollaan ostamassa jonkun muun henkilön kanssa, niin tämä on myös positiivinen merkki lainanmyöntäjälle. Takaisinmaksuvoimaa asuntolainalle on tällöin kaksin verroin enemmän.

2. HENKILÖKOHTAISET ELINKUSTANNUKSET JA MUUT MENOT

Mietittäessä myönnettävää asuntolainan suuruutta lainanantaja voi myös arvioida mitkä ovat lainaajan henkilökohtaiset elinkustannukset sekä muut menot. Näitä tarkastetaan yleisesti sen vuoksi, jotta lainanantaja haluaa varmistua siitä, että olet kykenevä maksamaan asuntolainaa takaisin tietyissä maksuerissä ja nämä maksuerät sopivat nykyisiin elinkustannuksiin.

Joissakin tapauksissa voidaan valitettavasti myöntää liian suuria asuntolainoja, joita ei voida loppupeleissä maksaa takaisin. Lainaaja voi haukata liian suuren palan ja luulee, että pystyy maksamaan helposti isoa lainaa, vaikuttamatta omiin henkilökohtaisiin elinkustannuksiin joihin on tottunut.

Jotta vältytään kiusallisilta tilanteilta on tärkeää, että itse lainaaja ja lainanmyöntäjä yhdessä miettivät minkä suuruinen asuntolaina sopii lainaajan nykyiseen elintasoon. Loppupeleissä saadaan aikaan selkeä ja hyvä aikataulu asuntolainan lyhennyserille.

3. OMAT SÄÄSTÖT ENNEN ASUNTOLAINAA

Mitä enemmän omaat säästöjä ennen asuntolainaa, niin sitä helpompaa asuntolainan saaminen voi olla. Tästä hyvänä esimerkkinä on ns. asuntosäästötili eli ASP-tili.

Asuntolainan myöntäjät näkevät täten, että olet kykenevä säästämään tietyn summan rahaa tietyssä ajassa. Suosittelemme kuitenkin myös, että itse asuntolainan vertailun lisäksi eri asuntolainojen myöntäjien ASP-tilimahdollisuudet kannattaa vertailla. Tuotoissa ja korkoprosenteissa voi olla huomattaviakin eroja.

4. OSTETTAVAN KIINTEISTÖN ARVO NYT JA TULEVAISUUDESSA

Vaikkakin itse haluat ostaa asunnon jonka arvo 200 000 euroa ei tämä tarkoita sitä, että asuntolainan myöntäjä on samaa mieltä asunnon hinnasta.

Se kuinka paljon loppupeleissä asuntolainaa myönnetään voi tosissaan riippua paljolti siitä, mitä mieltä lainanantaja on asunnon arvosta nyt ja tulevaisuudessa. Asuntolainan myöntäjä tekee yleensä itse oman arvionsa siitä, että onko mahdollisen ostettavan kiinteistön arvo ylimitoitettu tai alimitoitettu.

Kiinteistön arvon mitoittaminen auttaa myös asuntolainan myöntäjää arvioimaan onko myönnettävä asuntolaina tämän kiinteistön arvoinen. Tällöin vältytään pahimmalta mahdolliselta skenaariolta, jossa asuntolainan myöntäjä ei halua ulosmitata ostettavaa kiinteistöä lainaajan puolesta.

5. LAINATYYPPI JA LAINA-AIKA

Lainattavan asuntolainan summaan voi vaikuttaa myös korko ja laina-aika. Mitä alhaisempi korko asuntolainalla on, niin sitä pienempi on lyhennyserä. Pidempi laina-aika myös tarkoittaa pienempää lyhennyserää, mutta kuitenkin lyhyempi laina-aika voi tarkoittaa alhaisempaa korkoa.

Yleisesti ottaen, mitä pidempi laina-aika on asuntolainalla niin sitä epätodennäköisemmin kohtaa taloudellisia vaikeuksia lyhennyserien kanssa. Esimerkiksi joillekin voi olla paljon helpompaa sekä yksinkertaisempaa pidentää asuntolainan laina-aika 30 vuoteen kuitenkin 20 vuoteen vaikkakin korko voi olla suurempi.

KOTIMAINEN ETUA.FI KILPAILUTTAA ASUNTOLAINAN PUOLESTASI

Miksi juosta eri pankeissa kun voit yhdellä hakemuksella laittaa muut tekemään sen puolestasi!

Etua.fi palvelussa kilpailutat asuntolainasi helposti ja ilmaiseksi sekä säästät näin aikaa & rahaa! Hait sitten uutta asuntolainaa tai kilpailutat nykyisen lainasi marginaalin.

– Täytä yksi hakemus, Etua.fi lähettää sen eteenpäin useille eri pankeille
– Vastaanotat lainatarjouksia pankeilta tai kutsun neuvotteluun konttorissa 2-7 päivän kuluessa
– Vertaa saamiasi lainatarjouksia ja valitse sinulle paras!

KILPAILUTA ASUNTOLAINASI

Lähde: Yourmortgage.com

JAA:

Facebooktwittergoogle_plus

Lue seuraavaksi: 5 yksinkertaista tapaa säästää rahaa

Vertaamo.fi on Taloutesi Korjaamo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *