Näin neuvottelet lainat tai luotot uudelleen



Kaverille kans

Tiesitkö, että kerran tehdyn laina- tai luottosopimuksen voi neuvotella uudelleen? Käytännössä tämä tarkoittaa usein lainan kilpailuttamista ja siirtämistä pankista toiseen parempien lainaehtojen perässä.

Vanhojen lainasopimusten kilpailuttaminen on monelle ajankohtaista. Menojen tarkastelu ja kuukausittaisten kulujen järjestelmällinen pienentäminen voi juontaa juurensa esimerkiksi talouden epävarmuudesta tai lomautuksen vuoksi laskeneista tuloista. Toisaalta myös tietoisuus kilpailuttamisen tuomista säästömahdollisuuksista on yleistynyt viimeisten vuosien aikana nopeasti.

Kysyimme lainojen vertailupalvelu Sortterilta hyväksi todettuja kokemuksia, kuinka lainat tai luotot kannattaa kilpailuttaa, jotta niistä kertyviä kuluja voi saada pienemmiksi. Nämä vinkit koskettavat vakuudettomia lainoja, kuten luottokortteja, osamaksusopimuksia tai kulutusluottoja. Lue vinkit lainaehtojen uudelleen neuvottelemiseen tästä artikkelista.

Aloita listaamalla kaikki tärkeimmät tiedot nykyisistä lainoista ja luotoista esimerkiksi paperille tai excel -taulukkoon. Samat säännöt pätevät, olipa lainoja yksi tai useampi kappale. Nykyisen lainan tiedot löytyvät pankista riippuen joko verkkopalvelusta, viimeisimmästä laskusta tai lainasopimuksesta. Voit myös kysyä tietoja lainan myöntäneen pankin asiakaspalvelusta.

1. Listaa nykyiset lainat ja luotot

Kirjaa jokaisesta lainasta tai luotosta seuraavat tiedot ylös:

  1. Avoin lainasaldo, eli avoinna oleva lainapääoma
  2. Lainan lyhennyserä, eli kuukausittain pankille maksamasi summa
  3. Lainan korko ja kuukausittainen käsittelymaksu

Laske tämän jälkeen omille riveilleen yhteen sekä kaikkien lainojen avoin lainasaldo, että lainojen lyhennyserät.

2. Suunnittele talouteesi sopiva maksuerä

Lainatarjousta pyytäessäsi sinun tulee määrittää myös toivomasi laina-aika, jota valitessa kannattaa käyttää apuna esimerkiksi Sortterin sivulla olevaa lainalaskuria.

Laskuri antaa arvion kuukausittaisesta lyhennyserästä. Kuukausittain lyhennettävä lainasumma kannattaa mitoittaa niin, että sen maksaminen onnistuu ongelmitta ja rahaa jää säännöllisten ja pienten yllättävienkin menojen maksamisen jälkeen myös säästöön.

3. Pyydä kilpailevat tarjoukset

Kun nykyinen lainasaldo ja omaan talouteen sopiva kuukausierä on tiedossa, pyydä useammasta pankista lainatarjous summalle. Lainasumman tulee kattaa avoin lainasaldosi eli kaikkien nykyisten lainojesi ja luottojesi yhteenlaskettu lainasumma kokonaisuudessaan.

Voit pyytää tarjoukset pankeista yksitellen tai käyttää apunasi lainojen vertailuun erikoistunutta palvelua, kuten kotimaista Sortteria.

4. Vertaile tarjoukset

Kun olet saanut eri pankkien tarjoamat korkotasot tietoosi, valitse saamistasi tarjouksista edullisin. Edullisen lainan löydät helpoiten vertaamalla tarjouksessa ilmoitettua todellista vuosikorkoa, joka huomioi kaikki lainaan liittyvät kustannukset kokonaisuudessaan.

5. Korvaa lainat paremmalla sopimuksella

Tee lainasopimus edullisinta lainaa tarjoavan pankin kanssa ja maksa ne velat pois, joiden korko ja käsittelykulut ovat uutta sinulle tarjottua sopimusta kalliimmat. Huomaa, että voit maksaa vanhan lainan aina etukäteen pois, eikä siitä tarvitse olla erikseen mainintaa luottoehdoissa.

Tämän artikkelin vinkit tarjosi lainavertailupalvelu Sortter.

Lue seuraavaksi: Elisa Kirja kokemuksia

Vertaamo.fi - vertaamalla paras.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *