Näistä syistä asuntolainan kilpailuttaminen kannattaa juuri nytAsuntolainojen keskikorko laski viime vuoden lopulla Suomen Pankin mukaan matalammaksi kuin mitä se on koskaan aiemmin ollut. Uusien asuntolainojen keskimääräinen korko oli viime vuonna ainoastaan 0,69% ja asuntolainoja haettiin lähes 5% enemmän verrattuna edeltäneeseen vuoteen.

Asuntolainojen ennätyksellisen matalat korot ovat kannustaneet kuluttajia hakemaan entistä enemmän asuntolainoja. Asuntolainojen kilpailuttaminen on kuluttajalle keino löytää edullisin ja sopivin lainatarjous itselle. Käymme tässä artikkelissa läpi neljä syytä, miksi asuntolaina kannattaa kilpailuttaa ja nostaa juuri nyt.

1. Ennätyksellisen matalat korkotasot

Kuten artikkelin alussa mainittiin, Suomen asuntolainamarkkinat ovat tällä hetkellä historiallisesti poikkeuksellisessa tilassa. Lainoja haetaan kuukausittain ennätyksellisen paljon ja samanaikaisesti lainojen korkotaso on tippunut ennätyksellisen matalaksi.

Suomen Pankin mukaan Suomen asuntolainojen markkinoiden tilanne on poikkeuksellinen. Asuntolainojen korot ovat vuoden 2020 lopusta alkaen olleet alhaisemmat kuin muissa euroalueen maissa tällä hetkellä. Viime vuoden keskimääräinen uusien asuntolainojen korko oli 0,69%, mikä on historiallisesti katsottuna Suomen lainamarkkinoilla erittäin alhainen.

Helsingin sanomien tuottama raportti kertoo, että pääkaupunkiseudulla edullisimmat lainamarginaalit ovat tällä hetkellä 0,3–0,4% välillä. Vaikka vaihtelua marginaaleissa riittää, on asuntolainan vastaanottaminen tällä hetkellä niin edullista, että mahdollisuuteen kannattaa ehdottomasti tarttua, mikäli asuntolaina on ollut harkinnassa.

2. Pankkien jousto vakuuksien kanssa

Kuten aiemmassa kappaleessa kerrottiin, on asuntolainojen korkotaso tippunut ympäri Suomen jo niin matalaksi, etteivät pankit kykene enää kilpailemaan keskenään koron avulla. Lainamarkkinoilla ollaan ajauduttu tilanteeseen, jossa korkotaso on niin matalalla, että lainantarjoajat kykenevät lainatarjouksia tehdessä tiputtamaan lainojen korkokuluja ainoastaan prosenttiyksikön kymmenesosia.

Seurauksena tästä, joissakin Suomen osissa pankit ovat alkaneet jo kilpailla keskenään vähentämällä vaatimuksia lainan vakuuksista. Helsingin Sanomien vastikään julkaisemassa selvityksessä kerrottiin, että moni pääkaupunkiseudun pankki ei vaadi tällä hetkellä kuluttajalta mitään lisävakuuksia.

Markkinatilanteesta johtuva pankkien keskinäinen kilpailutilanne mahdollistaa kuluttajalle halvempien korkokulujen lisäksi myös sen, ettei asuntolainan saadakseen tarvitse välttämättä määrittää vakuutta enää ollenkaan.

3. Lainan saaminen edellyttää entistä vähempiä säästöjä

Asuntolainojen kilpailuttaminen juuri nyt kannattaa myös sen takia, että lainaa on tällä hetkellä mahdollista vastaanottaa huomattavasti entistä helpommin. Käytännössä tämä tarkoittaa kuluttajalle sitä, ettei lainaa hakevan henkilön tarvitse omata yhtä suurta valmista omaisuutta, jotta lainan saaminen voisi olla mahdollista.

Perinteisesti asuntolainan saaminen on edellyttänyt kuluttajalta haetusta lainasummasta noin 15-25 prosenttiyksikön mukaisen summan omaamista. Tämän hetkisen markkinatilanteen takia kuluttajalle riittää kuitenkin monissa tapauksissa, että hän omaa valmiiksi vain 5-10% lopullisesta lainasummasta.

Asuntolainaa on tällä hetkellä siis mahdollista vastaanottaa huomattavasti entistä helpommin. Kuluttajalle riittää tällä hetkellä entistä pienempi omaisuus asuntolainan vastaanottamisen mahdollistamiseksi.

4. Lisääntynyt tarve suuremmalle tai viihtyisämmälle kodille

Koronavirus-pandemia ja sen aiheuttama maailmantilanne on johtanut siihen, että ihmiset ovat viettäneet viime vuoden aikana entistä enemmän aikaa kotonaan. Useimpien suomalaisten kotona viettämä aika on lisääntynyt dramaattisesti ja kenelläkään ei ole varmaa tietoa siitä, kuinka pitkään nykytilanne tulee kestämään.

Lisääntynyt kodin sisällä vietetty aika on myös muuttanut ihmisten suhtautumista omaan kotiaan kohtaan. Kun omassa asunnossa vietetään entistä enemmän aikaa, myös vaatimukset kodin ominaisuuksille ovat monesti erilaiset.

Monilla kuluttajilla on muodostunut entistä suurempi tarve pinta-alalta isommalle asunnolle. Asunnon pinta-alalla on merkittävä vaikutus kodin viihtyvyyteen etenkin nykyisessä tilanteessa. Ottaen huomioon maailman- sekä lainamarkkinoiden tilanteen, ei satsaus omaan vapaa-ajan kodissa viihtymiseen ole välttämättä huono ajatus.

Asuntolainan kilpailuttaminen kannattaa tehdä juuri nyt, mikäli henkilö kokee asunnon vaihtamisen lisäävän kodissa viihtyvyyttä ja sitä kautta myös henkilön elämäniloa.

Lopuksi

Tämän kirjoituksen vinkit tarjosi talousasioiden suunnittelu- ja vertailupalvelu Summarum Media. Artikkelissa käytiin läpi eri syitä siihen, minkä takia kuluttajan kannattaa kilpailuttaa asuntolaina juuri nyt.

Kuten tekstissä käytiin läpi, on lainojen kilpailuttamiseen tällä hetkellä sekä taloudellisia, että maailmantilanteeseen liittyviä syitä. Oli asuntolaina vanha tai uusi, sen kilpailuttaminen saattaa nykyhetkessä säästää kuluttajalta merkittävän määrän rahaa. Kilpailuttaessa ei häviä mitään, sillä se ei ikinä poista kuluttajalta henkilön sen hetkistä lainasopimusta. Taloudellinen tilanne kannattaa siis ehdottomasti käyttää hyödykseen.

JAA:

Facebooktwitter

Lue seuraavaksi: Näin neuvottelet lainat tai luotot uudelleen

Vertaamo.fi on Taloutesi Korjaamo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *